Επεισόδιο 1 - Χριστούγεννα σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη
Χριστουγεννιάτικο κέικ με καφέ και ξηρούς καρπούς
Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα 24 εκ.
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ FULL FAT
- 400 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
- 4 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 εσπρέσο Vanilla Cardamom NESPRESSO
- 1 βανίλια σκόνη
- 100 γρ. ξηροί καρποί και φρούτα (ράσμπερις, καρύδια, φουντούκια)
- άχνη ζάχαρη, ξύλα κανέλας, κράνμπερις και νεράτζι γλασέ για το γαρνίρισμα
Χτυπήστε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και την ζάχαρη για αρκετά λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίξτε στη συνέχεια ένα-ένα τα αυγά.
Μετά ρίξτε την κρέμα γάλακτος, τον καφέ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και την βανίλια.
Στο τέλος προσθέστε το αλεύρι. Αλευρώστε ελαφρά το μείγμα των ξηρών καρπών και ρίξτε το στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατέψτε και αδειάστε την ζύμη σε μία φόρμα σιλικόνης.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 55 λεπτά.
Γαρνίρετε με τα ξύλα κανέλας, τα κράνμπερις και τα φρούτα γλασέ και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.
Κοτόπουλο με σάλτσα ροδιού
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 μπούτια κοτόπουλου ΠΙΝΔΟΣ
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού πολτός σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
- 8 φέτες προσούτο FERRANO ΥΦΑΝΤΗΣ
- 5 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού σύκο KALAMATA PAPADIMITRIOU
- 5 σποράκια καρδάμωμο ΜΠΑΧΑΡ
- 1 κουτ. σούπας κύμινο σε σπόρους ΜΠΑΧΑΡ
- 1 κουτ. σούπας κόλιαντρο σε σπόρους ΜΠΑΧΑΡ
- 2 ρόδια
- ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού σε νιφάδες ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
- κόκκινο κρασί ΝΕΜΕΑ ΣΚΟΥΡΑΣ (για σβήσιμο και σερβίρισμα)
- αλουμινόχαρτο SANITAS
- ρύζι μπασμάτι βρασμένο με κρόκο για την γαρνιτούρα
- γάντια μίας χρήσης SANITAS
Κόψτε τα μπούτια στη μέση.
Σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το κρεμμύδι και τον πολτό σκόρδου.
Προσθέστε τα σποράκια του καρδάμωμου, τον κόλιαντρο και το κύμινο.
Σβήστε με 125 ml κόκκινο κρασί και προσθέστε 250 ml νερό.
Μαγειρέψτε σε μέτρια ένταση μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Όσο μαγειρεύεται το κοτόπουλο ετοιμάστε το τραγανό προσούτο: Απλώστε το σε ρηχό ταψί επάνω σε αλουμινόχαρτο και ψήστε το στους 200ο C για 8 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει για να γίνει τραγανό.
Όταν μαγειρευτεί το κοτόπουλο, ρίξτε 4-5 κουταλιές κρέμα βαλσαμικού με σύκο, πασπαλίστε με τα σποράκια από το ένα ρόδι και αφήστε για 3-4 λεπτά στην εστία.
Σερβίρετε το κοτόπουλο με την σάλτσα του και πασπαλίστε με το προσούτο ψιλοκομμένο και με σποράκια ροδιού.
Συνοδέψτε με ρύζι μπασμάτι βρασμένο με σαφράν.
Ρολάκια σπανακοτυρόπιτας με σπιτική ζυμη μπριός
Υλικά για 16 ρολάκια
Για την ζύμη μπριός:
- 1 κιλό σκληρό αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό ΝΟΥΝΟΥ
- 250 ml γάλα
- 250 ml νερό
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 αυγά
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
για την γέμιση:
- 1 κιλό σπανάκι σε φύλλα ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
- 1 ματσάκι άνηθος
- 500 γρ. φέτα τριμμένη
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 1 αυγό για την επιφάνεια
- μεμβράνη τροφίμων SANITAS
- αντικολλητικό χαρτί SANITAS
Βάλτε στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι.
Ρίξτε μετά με την σειρά το νερό, το γάλα και τα αυγά.
Προσθέστε το βούτυρο και ζυμώστε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή ζύμη που ξεκολάει από τον γάντζο και τον κάδο της κουζινομηχανής.
Σκεπάστε την ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε την να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Ετοιμάστε την γέμιση: Σοτάρετε σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο το σπανάκι μέχρι να μαλακώσει και να στεγνώσει.
Προσθέστε τον άνηθο, την γραβιέρα και την φέτα και αλατοπιπερώστε.
Χωρίστε την ζύμη σε 2 μέρη και ανοίξτε το κάθε μέρος σε φύλλο με διαστάσεις 30 Χ 40 εκ.
Απλώστε την γέμιση και τυλίξτε ρολό από την μεγαλύτερη πλευρά.
Κόψτε το ρολό σε 8 φέτες και βάλτε τες σε ταψί φούρνου στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε για 45 λεπτά στους 180ο C στον αέρα.