Επεισόδιο 3 Μπαλί - 1ο μέρος Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 20.00 στον ΣΚΑΪ

1000 ΜΙΛΙΑ ΓΕΥΣΕΙΣ με τον Βαγγέλη Δρίσκα

Στο 3ο επεισόδιο της ταξιδιωτικής – γαστρονομικής εκπομπής «1000 Μίλια Γεύσεις», ο Βαγγέλης Δρίσκας μας υποδέχεται στο Μπαλί και μας ξεναγεί στα μοναδικά τοπία και σε μία κουζίνα γεμάτη εξωτικές γεύσεις και αρώματα.

Ο Βαγγέλης και σ’ αυτό το ταξίδι μπαίνει σε τοπικές κουζίνες, επισκέπτεται τοπικές αγορές για για να μοιραστεί μαζί μας μοναδικές γεύσεις της Ινδονησιακής κουζίνας. Το ταξίδι αυτή την εβδομάδα ξεκινά από τον κόλπο του Jimbaran όπου καθημερινά γεμίζει από ντόπιους και τουρίστες που έρχονται εδώ με έναν και μοναδικό σκοπό: να δοκιμάσουν τα πιο φρέσκα και αρωματικά ψητά θαλασσινά με θέα τον Ινδικό ωκεανό. Με την κάμερα της εκπομπής παρακολουθούμε εικόνες καθημερινότητας από την γειτονική ψαραγορά και τον εντυπωσιακό τρόπο που οι ντόπιοι ψαράδες εξασφαλίζουν τις αναγκαίες ποσότητες για να τροφοδοτήσουν τα εκατοντάδες εστιατόρια του νησιού.

Παρέα με τον σεφ και δάσκαλο μαγειρικής Bagus φτιάχνουν σατέ, τα παραδοσιακά μπαλινέζικα κεμπάπ, και μία σαλάτα με παπάγια και γαρίδες με το πιο ξεχωριστό αρωματικό ντρέσσινγκ. Μπλέκεται με μία ομάδα γυναικών στις ετοιμασίες μία θρησκευτικής τελετής και μας ξεναγεί σε έναν ορυζώνα για να δούμε όλη την διαδικασία της καλλιέργειας και συγκομιδής του ρυζιού.

Συναντά τον αυστραλό σεφ Liam ο οποίος μοιράζεται μαζί μας δύο fusion πιάτα από το μενού του: ψητό ψάρι με αρωματική πικάντικη κρούστα και ψητό αρνάκι με λαχανικά και σάλτσα που ακροβατούν γευστικά μεταξύ δύσης και ανατολής.

Εκτός από το γευστικό ταξίδι, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εικόνες μοναδικής ομορφιάς του Μπαλί, ενός από τους πιο σπουδαίους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη.

«1000 Μίλια Γεύσεις»: Ταξιδέψτε στα πιο συναρπαστικά μέρη του πλανήτη και δοκιμάστε μοναδικές γεύσεις παρέα με τον Βαγγέλη Δρίσκα κάθε Σάββατο βράδυ στις 20.00 μ.μ.στον ΣΚΑΪ.  

Τα 1000 μίλια γεύσεις ταξίδεψαν στο Μπαλί με

Φωτογραφίες από το τηλεοπτικό γύρισμα στο Μπαλί

Επεισόδιο 3 - Μπαλί 1ο μέρος

Sate Lilit - Μπαλινέζικα κεμπάπ ψαριού

Υλικά για 12 σατέ
  • 750 γρ. φιλέτο ψαριού (πέρκα, μπακαλιάρο ή τόνο)
  • 100 γρ. τριμμένη καρύδα μουσκεμένη σε 3-4 κουταλιές νερό ή γάλα καρύδας
  • 2 φύλλα λάιμ ψιλοκομμένα
  • 2 τσίλι πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πολτό τάμαριντ ή 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα αλάτι, πιπέρι

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ζυμώστε το μείγμα.

Πλάστε μικρά κεμπάπ και περάστε τα σε καλαμάκια για σουβλάκια.

Ψήστε τα σε αντικολλητική σχάρα στην εστία της κουζίνας ή στον φούρνο στους 220ο C για 7-8 λεπτά.

H συνταγή είναι του Chef Bagus από το εστιατόριο Bumbu Bali

SATE-LILIT-ep

Κέικ με καρύδα και καφέ

Υλικά για 1 στρογγυλή φόρμα 20 εκ.
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. μαύρη ζάχαρη ΜΠΑΧΑΡ
  • 200 ml γάλα καρύδας ΜΠΑΧΑΡ
  • 2 εσπρέσο Lungo Vivalto NESPRESSO
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. τριμμένη ινδική καρύδα
  • αντικολλητικό χαρτί SANITAS
Για το γαρνίρισμα:
  • 1 κουτί γάλα καρύδας ΜΠΑΧΑΡ
  • 100 γρ. τριμμένη ινδική καρύδα
  • εσπρέσο Lungo Vivalto NESPRESSO για το σερβίρισμα
cake coffee ep

Βάλτε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπήστε τα για λίγα λεπτά,

προσθέστε το γάλα καρύδας και τα αυγά, και μετά ρίξτε τους δύο εσπρέσο, την τριμμένη ινδική καρύδα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Καλύψτε το εσωτερικό ενός ταψιού με αντικολλητικό χαρτί και αδειάστε το μείγμα.

Ψήστε στους 175ο στον αέρα, για 1 ώρα και 10 λεπτά.

Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο όταν ψηθεί και αφήστε το να κρυώσει.

Για το γαρνίρισμα:

Αφήστε ένα κουτί γάλα καρύδας στο ψυγείο για 12 ώρες τουλάχιστον.

Ανοίξτε το και βγάλτε σε ένα μπολ τα στερεά της καρύδας που έχουν συγκεντρωθεί στο επάνω μέρος του κουτιού.

Χτυπήστε με το μίξερ (χειρός) για λίγα λεπτά και απλώστε το επάνω στο κέικ.

Πασπαλίστε με τριμμένη ινδική καρύδα και συνοδέψτε με εσπρέσο lungo.

H συνταγή είναι του Βαγγέλη Δρίσκα

Ψάρι στον φούρνο με πικάντικη μαρινάδα

Υλικά για 4 μερίδες
  • 4 λαβράκια ή κέφαλους
για την μαρινάδα με σκόρδο – τζίντζερ:
  • 2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
  • 2 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 2 κλωναράκια ψιλοκομμένο λέμονγκρας
  • σπορέλαιο
  • αλάτι
για την πικάντικη μαρινάδα:
  • 4 τσίλι πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιαντρου
  • ξύσμα από 2 λάιμ
  • ½ ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα ή μαύρη ζάχαρη
Για το γαρνίρισμα:
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
  • 1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. φρέσκο σπανάκι ή σέσκουλα
  • 200 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα στρειδιών (oyster sauce)
  • αλάτι, πιπέρι
fish ep
Ετοιμάστε την πρώτη μαρινάδα:

Ανακατέψτε τον πολτό σκόρδου με το τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και το ψιλοκομμένο λέμονγκρας μαζί με 2 κουταλιές σπορέλαιο.

Αλείψτε με σπορέλαιο τα ψάρια και περάστε τα από αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Αλείψτε τα από την μία πλευρά με το μείγμα. Βάλτε τα στο ταψί και αφήστε τα σε δυνατό φούρνο στους 200ο στον αέρα για 5-6 λεπτά.

Πολτοποιήστε όλα τα υλικά για την πικάντικη μαρινάδα στο μπλέντερ.

Αλείψτε στη συνέχεια τα ψάρια με την μαρινάδα αυτή και ψήστε τα για 15 λεπτά ακόμη.

Για την γαρνιτούρα:

Σοτάρετε σε 2-3 κουταλιές σπορέλαιο το κρεμμύδι, τον πολτό σκόρδου και τις καυτερές πιπεριές.

Προσθέστε το σπανάκι ή τα σέσκουλα και ρίξτε τον ζωμό κοτόπουλου και την σάλτσα στρειδιών.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν τα χόρτα, και σερβίρετε με τα ψημένα ψάρια.

H συνταγή είναι του chef Liam Nealon από το εστιατόριο Sundara του Four Seasons Resort Bali at Jimbaran Bay.

BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes