Επεισόδιο 4 - Μπαλί 2ο μέρος
Κοτόπουλο με πιπεριές και κίτρινο κάρυ
Υλικά για 4 μερίδες
- 750 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
- 4 κόκκινες πιπεριές 12 candlenuts (ή μακαντέμια)
- 1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κλωναράκι λέμονγκρας ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα λάιμ 3-4 κουτ. σούπας σπορέλαιο αλάτι
- 250 ml κρέμα καρύδας
για το κίτρινο μείγμα μπαχαρικών:
- λίγο τριμμένο πιπέρι
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κουρκουμά ή κουτ. γλυκού σκόνη
- 3 ψιλοκομμένες τσίλι πιπεριές
- 1 κουτ. γλυκού πάστα αποξηραμένης γαρίδας (ή 2 πολτοποιημένες αντσούγιες)
Ετοιμάστε το κίτρινο μείγμα μπαχαρικών: Βάλτε όλα τα υλικά στο γουδί ή σε ένα πολυκόπτη και πολτοποιήστε τα. Κόψτε το φιλέτο του κοτόπουλου σε μικρότερα κομμάτια και αλείψτε τα με το μείγμα μπαχαρικών.
Κόψτε τις πιπεριές σε μικρότερα κομμάτια και σοτάρετε τες στο λάδι, προσθέστε το τζίντζερ, το σκόρδο, τα φύλλα λάιμ και το λέμονγκρας.
Ανακατέψτε και ρίξτε το κοτόπουλο με την μαρινάδα του.
Αλατίστε και αφήστε για λίγη ώρα σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
Ρίξτε την κρέμα καρύδας, ανακατέψτε, αφήστε για 2-3 λεπτά στην φωτιά και σερβίρετε.
Συνοδέψτε με ρύζι.
Η συνταγή είναι του Βαγγέλη Δρίσκα
Μπαλινέζικο ψάρι στον φούρνο
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 φιλεταρισμένα σκουμπριά ή λαβράκι ή κεφαλόπουλα (από 500 γρ. το κάθε ένα)
- 2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
- 2 κουτ. σούπας τριμμένο τζίντζερ
- 2 κουτ. γλυκού κουρκουμά ΜΠΑΧΑΡ
- 2 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
- 4 τριμμένες ξερές καυτερές πιπεριές ΜΠΑΧΑΡ
- 4 ντομάτες
- 3 κρεμμύδια
- αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο SANITAS
Τρίψτε δύο 2 ντομάτες. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τον πολτό σκόρδου με το τζίντζερ, τον κουρκουμά, τον ανθό αλατιού, τις τριμμένες ντομάτες και τις καυτερές πιπεριές.
Στρώστε σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού 2-3 φέτες ντομάτας και επάνω 2-3 φέτες κρεμμυδιού.
Βάλτε επάνω από τα κρεμμύδια 2 φιλέτα ψαριού και περιχύστε τα με το μείγμα της ντομάτας με τα μπαχαρικά.
Διπλώστε τις άκρες του αντικολλητικού χαρτιού και τυλίξτε το πακέτο με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά.
Η συνταγή είναι του Βαγγέλη Δρίσκα
Πικάντικες μπουκιές χοιρινού
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκαλο κομμένο σε μπουκίτσες
- 200 ml γάλα καρύδας ΜΠΑΧΑΡ
- 2 κουτ. σούπας oyster sauce ΜΠΑΧΑΡ
- 2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
- 1 κουτ. σούπας σόγια σος ΜΠΑΧΑΡ
- 1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 3 κουτ. γλυκού πικάντικη πάπρικα ΜΠΑΧΑΡ
- αλάτι
- κορνφλάουρ
- λάδι για τηγάνισμα
- βρασμένες γλυκοπατάτες για το σερβίρισμα
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το γάλα καρύδας με την oyster sauce, τον πολτό σκόρδου, την σόγια σος, το τζίντζερ, την πάπρικα και λίγο αλάτι.
Περάστε τα κομμάτια του κρέατος από το μείγμα και μετά περάστε τα από κορνφλάουρ για να καλυφθούν από όλες τις πλευρές.
Τηγανίστε τα σε καυτό λάδι και βγάλτε τα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν. Συνοδέψτε τις μπουκιές χοιρινού με βρασμένες γλυκοπατάτες.
Για την συνοδευτική σάλτσα:
- 2 ντομάτες τριμμένες
- 2 κουτ. σούπας σόγια σος ΜΠΑΧΑΡ
- 1 κουτ. σούπας τριμμένο τζίντζερ
- 2 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου με ελαιόλαδο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΡΙΣΚΑΣ
- 10 μακαντέμια ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ
- 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιαντρου ΜΠΑΧΑΡ
- 1 κουτ. σούπας σπόρους κύμινου ΜΠΑΧΑΡ
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά ΜΠΑΧΑΡ
Τρίψτε στο γουδί το τζίντζερ με τα μακαντέμια, τον πολτό σκόρδου, τους σπόρους κύμινου και κόλιαντρου και τον κουρκουμά.
Βάλτε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες και το μείγμα από το γουδί, προσθέστε την σόγια σος και μαγειρέψτε την σάλτσα για 10 λεπτά.
Σερβίρετε με το τηγανητό χοιρινό.
Η συνταγή είναι του Βαγγέλη Δρίσκα
Tags: Κοτόπουλο με πιπεριές και κίτρινο κάρυ, Μπαλινέζικο ψάρι στον φούρνο, Πικάντικες μπουκιές χοιρινού